Nu cumpăra iPhone-ul ăla!

Amână achiziţia. Nu îl lua astăzi. Lasă să treacă cel puţin o săptămână şi apoi reanalizează nevoia. Mai este acolo? Cum? Nici n-a fost? Parcă şi dorinţa s-a mai temperat. Simţi ca nu ar fi o tragedie dacă nu l-ai avea acum. Mai important, simţi că din moment ce ai putea să îl cumperi oricând, nu mai e nevoie să te grăbeşti.

Mult timp am fost un adept fanatic al sloganului „Just do it!”. Poate pentru a eluda o tendinţă a mea de a lălăi lucrurile până când nu mai e nevoie de o rezolvare, sau pentru că nu l-am pus niciodată sub lupa raţiunii. Oamenii care actionează foarte rapid, aproape instinctiv, m-au fascinat întotdeauna, pentru că mereu am crezut că asta îmi lipseşte mie pentru a deveni un excelent profesionist. Însă în ultima vreme, cercetând mai îndeaproape semnificaţiile acestui îndemn, am realizat că are o scăpare majoră, şi anume, particula „Just”. „Do it!” este excelent, însă cu „Just” în faţă, instituie starea de urgenţă. Fă-o odată! iar urgenţa a fost tot timpul duşmanul lucrurilor bine făcute şi niciodată apanajul înţelepciunii.

Când vine vorba de achiziţii, şi mai ales de upgrade al unor obiecte pe care le folosim, sloganul invocat este cel mai mare duşman al tău. Pentru că urgentând achiziţia, te poate forţa să cheltuieşti bani mai mulţi decât ai fi dispus, pentru care ţi-ar părea rău (buyer’s remorse). De cele mai multe ori, o asemenea decizie o iei impulsiv, fără să fie timp pentru o reflecţie critică privitoare la utilitatea obiectului, sau la pagubele pe care le face în bugetul tău. Iar cel mai bun prieten al tău în momentele în care dorinţa de a cumpăra îţi dă ghes, este amânarea.

Aproape pentru orice cumperi, indiferent că e un serviciu sau un produs, poţi fi sigur că vânzătorul va încerca să îţi inducă un sentiment al urgenţei: „e ultima bucată”, „doar astăzi e cu 20% mai ieftin”, „mâine nu ştim dacă vom mai avea”. E posibil să fie adevărat, doar că până mâine s-ar putea să îţi dai seama că nu ai nevoie de acel produs, sau că reducerea a crescut de la 20, la 30%. Amânând, îţi oferi timpul necesar pentru te gândi şi a fi sigur că este decizia cea mai bună pentru tine.

Aşadar, nu cumpăra încă iPhone-ul ăla. Aşteaptă o săptămână. Iar dacă mai simţi ca îl vrei, mai aşteaptă una. Cel mai probabil vei găsi între timp noi modalităţi de a folosi acei bani.

Un gând despre „Nu cumpăra iPhone-ul ăla!

  1. Gion

    Adevar graieste Nila. Cerceteaza temeinic motivele din spatele dorintei. Cugeta adanc si daca si mintea iti da ghes, nu doar inima, atunci da-i inainte. Insa tineti minte, oameni, ca inteleptul asteapta momentul potrivit insa atunci cand acesta vine atunci nu ezita sa actioneze.

    Apreciază

    Răspunde

Dă cu spirt aici.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.