1001 de belele (de avut într-o viaţă) II

1001bll2 (800x345)PARTEA a II-a

Pentru că n-ai binevoit să-ţi faci tema pentru acasă, mă ofer să te ajut eu.

Aşa cum şi la Caritas au fost o mână de câştigători şi o mare de perdanţi, tot aşa şi la licitaţiile propuse pe internet, unde câştigătorul pleacă acasă cu o comoară pe care a plătit mai puţin chiar decât face ambalajul, cei care au motive să zâmbească sunt puţini. Foarte puţini. A se citi «inexistenţi».

Mult mai mulţi sunt însă cei care zâmbesc amar şi caută răzbunare. Au şi motive. Ca un câştigător să plătească o sumă derizorie pentru un obiect al cărui preţ este de câteva sute de euro, cineva trebuie să-l «subvenţioneze», pentru că, aşa cum spuneam în post-ul anterior, negustorul nu face cadouri. Din principiu. Aşa că altcineva suportă diferenţa de preţ şi tot altcineva îi mai asigură traiul şi poate şi ceva peste, negustorului şi familiei acestuia!

Ai ghicit! Ceilalţi participanţi la licitaţie, care sunt poate de ordinul sutelor şi care au plătit o sumă modică pentru a cumpăra jetoanele care le dau dreptul de a licita. Şi, chiar fară să ştim tabla înmulţirii, putem cu ajutorul smartphone-urilor pe care le plătim scump, să facem o socoteală simplă şi să ne dăm seama că negustorul a încasat de vreo 2-3 ori preţul telefonului, pentru o singură licitaţie. Fain, nu? Tu pui 2 lei, mai pun şi eu, mai pune şi Viorel şi uite-aşa se strânge de-un Mercedes. Pe care, ai ghicit!, n-ai să-l conduci tu neapărat.

Regula zice că tu trebuie să licitezi un preţ cât mai mic dar UNIC,  pentru a fi desemnat câştigător; şi cum, de regulă, sunt câteva sute de jucători, să ai inspiraţia să afişezi un preţ nemaioferit (cuvânt inventat) şi de altcineva te aruncă, probabilistic vorbind, la câteva leghe distanţă de podium. De banii ăştia, mai bine joci la loto; şansele sunt mai mici, dar câştigurile mai mari!

Perversitatea însă, e alta: ca nu cumva să te îndoieşti vreo clipă de buna-credinţă a celui ce-ţi propune să-ţi schimbe bani contra bunuri, negustorul a pus în practică o pagină web singulară (pleonasmul e voit) prin care îi poţi cunoaşte pe cei «mai noi» câştigători, care-s tot ăia de acu’ nişte luni de zile, dar «actualizaţi» zilnic. Mărturie stă data afişată în susul paginii: ai să râzi, dar e chiar la zi! Asta înseamnă că data e singura care se schimbă în toată pagina. Şi ca şi când asta n-ar fi fost de-ajuns, îţi mai trântesc în faţă şi logo-urile unor posturi TV sau publicaţii foarte cunoscute, asta aşa, ca să te facă să te ruşinezi de-a dreptul pentru gândul tău de-o clipă că poate e o «ţeapă»…

Ei bine, dacă mă întrebi pe mine, chiar e! Cel mult, un fel de tombolă. Aşadar prietenul meu a pierdut bani, în final, pentru că a continuat să liciteze pentru alte produse, dar n-a mai câştigat. Exact ca în jocurile de noroc…

Prietenul meu, după ce s-a fript, m-a rugat să spun tuturor să se ferească, şi acum îi îndeplinesc voinţa. Răspândesc în lume o farâmă de înţelepciune şi cumpătare! Ăsta-i antidotul.

 

                                                                                                                 FARINGOSEPT FILMAT

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s