In aqua veritas

aqua (1024x579)Marea Moartă e pe moarte! Fără şagă! De fapt, întreaga planetă nu se simte prea bine, iar noi, în timpul ăsta, ne facem planuri. Alea care se referă la colonizarea altor planete, sunt bune, trebuie păstrate (ca să le distrugem şi pe-alea!). Restul, nu ştiu la ce-o să ne mai folosească…

Nu sunt neapărat genul alarmist, dar am câteva convingeri la care nu sunt dispus să renunț cu una, cu două: una dintre ele stipulează clar că omul, înainte de a fi cugetător, e hapsân.

Sunt aproape sigur că te-ai gândit măcar o dată cu durere în suflet la haitieni, când ai evacuat din farfurie direct în pubelă fasolea verde şi pireul rămase de la prânz; ştiu că în acea foarte clipă – cum ar zice englezu’ – un sfert de lacrimă se zbătea să se prelingă din colțul ochiului stâng, dar tot în acea foarte clipă Loredana de la Oituz tocmai îți trimitea o poză cu ea pe plaje, şi uite-aşa, lacrima s-a dus în eter…

Asta-i poveste demult…dar încă şi mai de demult, dar mai puțin vehiculată e aia a bananei din deşert.

Avem un deşert; cum procedăm? Păi, cultivăm banani. Cum de ce? Ca să arătăm lumii că se poate. Şi apoi, bananele sunt bune. Chiar dacă sunt nepoţi cosmetizaţi şi născuţi in vitro ai adevăratei banane pe care o mânca Mowgli, sunt totuşi bune.

Iordania e o țară săracă în resurse de apă dulce. Nici Israelul nu stă mai bine la capitolul ăsta, dar îi mai fentează pe palestinieni şi uite-aşa mai mănâncă şi ei câte-o banană „made în Israel”. Asta în condițiile în care Marea Moartă e pe ducă, apele sfinte ale Iordanului măsoară cât Bahluiul şi , în general, în zonă mai ai după ce bea apă, dar nu prea ai apă. Şi dacă tot nu ai, de ce să n-o risipeşti? Faci o grădină mare şi verde de legume în mijlocul deşertului, din care faci export. Mai cultivi şi nişte flori, tot aşa, pentru export. Şi torni apă la rădacină ca să crească mari şi frumoase; ce dacă tu plăteşti de vreo 3-4 ori mai puțin metrul cub decât vecinul tău palestinian, care ar bea si el o cană de apă vie? Ce, adică Qatarul de ce să poată și tu nu? Sau Dubaiul? La ăia au înflorit palmierii direct în mare, şi la tine n-are, adică, voie să crească nişte banani in deşert? Cum vine asta?

aqua2 (1024x579)De aceea cred cu tărie în privilegierea consumului de produse autohtone şi de sezon. Şi, în general, nu cred în risipă. Nici măcar în aia de apă chioară. Sau cu atât mai mult. Pentru că apa înseamnă viață.

Singura risipă pe care cu bucurie o accept, e aia de erudiție. Poate aşa mai învățăm naibii ceva!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s