Câștig prea puțin! Partea I – Timpul

he's lateE timpul să mă țin de promisiune și să sparg și emisfera a doua din marea problemă a lui “De ce sunt lefter măcar o dată pe lună?”, anume: “Câștig prea puțin!”. Păstrăm metoda, tragem aer în piept, un icnet scurt și problema zace împrăștiată pe asfalt. Ridic trei bucăți mai mari:

 • Ce fac cu timpul meu?
 • Ce știu să fac?
 • Ce-mi place să fac?

Încep să cioplesc la prima. De ce s-a desprins această bucată, de fapt? Că aici era vorba despre bani, nu despre timp!
Sau, oare sunt legate între ele? Păi dacă ai un job full time, îți dedici mare parte din timpul în care ești activ, acestuia. Începi cu pregătirile pentru plecare, drumul la serviciu, apoi serviciul, drumul ]napoi, trafic, poate nițel lucru acasă, că nu ai terminat și trebuie să predai proiectul mâine. Apoi ieși cu prietenii, dacă mai ai timp, dacă nu, dai drumul la TV, un pic de facebook în paralel, apoi somn, că ești frânt și dimineață ai proiectul.

Totuși, în acest vacarm sunt și momente în care nu se întâmplă nimic, fie din cauza procrastinării, fie din cauza unei slabe încărcări. Fiind condiționat de un program de lucru fix, trebuie să stai la birou, așa că, din lipsa de altceva, te îndeletnicești cu activităti mai mult sau mai puțin frivole. E un mod de relaxare, dar câtuși de puțin productiv și pentru tine și pentru ceilalți. Pentru că e posibil să te simți vinovat faţă de angajator și să plusezi cu ore suplimentare, sau iți scade stima de sine, simți că bați pasul pe loc, etc.

Așadar, nu e timp să faci bani, pentru că ești legat de agenda de lucru de la job și nu poți scăpa din ea, pentru a avea timp să te ocupi și de altceva. Hmm, interesant! Am spus agenda. Dar oare ai o agendă? Lipsa agendei face să înmugurească aceşti timpi morţi şi să se înmulţească peste masură. Odată cu ei, se şi îngrămădesc pe ziua curentă sarcinile întârziate, care strigă toate la tine şi nu te lasă să lucrezi în linişte. Şi uite că devii stresat şi fără speranţă. De cele mai multe ori, suntem în întârziere datorită unei organizări deficitare a timpului nostru, nu pentru că sarcinile ar fi prea dificile, sau prea multe.

Şi totuşi, ce treabă au acestea cu banii? Dacă eşti în situaţia de mai sus, poţi monetiza timpul în două feluri: eficientizezi munca la job şi scoţi rezultate mai bune care iţi vor aduce o mărire de salariu şi eliberezi părţi din timpul tău zilnic, pe care le poţi folosi pentru alte activităţi aducătoare de bani.

Cum eficientizezi?

 • Prima dată, cumpără o agendă datată (nu un caiet, nu o foaie, ci o agenda datată, cu intervale orare). Apoi,
 • începe măsurătoarea: trebuie să vezi cum îţi petreci timpul, aşa că e recomandabil ca mai multe zile, să ţii un fel de jurnal, în care să notezi pe scurt ce faci şi în ce intervale orare. Totul, pus în agendă. Apoi,
 • analizează! Vezi ce activităţi contraproductive ai avut şi cum ai putea să le eviţi:
  • contul de facebook verificat la fiecare oră,
  • drumurile repetate la diverse departamente pentru nişte hârtii, deloc urgente,
  • drumul de 30 de minute până la locul unde iei masa de prânz,
  • colegul care vine să îţi spună o poveste la fiecare 30 de minute,
  • ţigara consumată în fumoar la fiecare exact 40 minute. Apoi,
 • începe să gândeşti proactiv, adică programează activităţile în avans pentru zilele urmatoare. Nu te încurca în mărunţişuri, pune doar activităţile importante şi lasă pauze între ele. A, şi dă cu flit la colegul povestitor, la facebook, fă un singur drum la toate departamentele, ia-ţi mâncare la pachet şi lasă-te de fumat dacă vrei să trăieşti.

Lucrând aşa o lună de zile, deja vei începe să înţelegi felul în care îţi petreci timpul şi cât exact poţi elibera din programul tău. În plus, toată lumea din jurul tău va vedea o îmbunătăţire majoră în felul în care lucrezi şi te comporti. Va vedea că eşti fericit.

Cum monetizezi?

 • În primul rând, vei putea să fii mai orientat către rezultate la serviciu, până acum fiind atent la sarcină şi la termen, astfel că vei putea accesa bonusuri, sau vei putea cere măriri de salariu, ori chiar şi alte sarcini, mai complexe şi mai bine plătite.
 • În al doilea rând, vei putea ocupa timpul, astfel eliberat, cu job-uri temporare, corespunzatoare cu talentele sau calificările tale. Îţi recomand o listă cu canale prin care poţi accesa aceste job-uri:
  • Freelancer.com (varianta pentru România este Freelancer.co.ro)
  • Elance.com (printre cele mai mari platforme internaţionale de freelancing)
  • oDesk.com (printre cele mai mari platforme internaţionale de freelancing)
  • congrazie.ro (platformă românească)
  • Guru.com

Dar sunt zeci de platforme de freelancing, sau de microjob-uri!

Sau, accesează-ţi hobby-urile şi pregătirea altfel, intrând cu un picior în zona de antreprenoriat. Dar despre asta, în următorul articol. Până atunci, vezi ce e cu agenda aia şi dacă această metodă ţi se pare bună, nu ezita să o dai mai departe la prietenii tăi, printr-un simplu share, colea, mai jos.

Dă cu spirt aici.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.