Câştig prea puţin! Partea a II-a – Abilităţile

lego man

photo credit: chooyutshing via photopin cc

După ce, în articolul trecut, am analizat ce facem cu timpul nostru şi ce metodă am avea să ne facem loc pentru alte activităţi generatoare de venituri, e timpul să răspundem la întrebarea “ce ştiu să fac?”, pentru că, de cele mai multe ori, cunoştinţele şi abilităţile au făcut diferenţa de remuneraţie şi pe piaţa muncii şi pe cea a serviciilor.

Analiza abilităţilor dobândite

Astfel, hai să vedem cum am face o astfel de analiză a competenţelor şi abilităţilor proprii. Folosim metoda de spargere în bucăţi şi găsim abilităţi dobândite: în şcoală, prin studiu individual, la locul de muncă şi, în fine, prin practicarea unor hobby-uri.

De aici încolo, trebuie mers cât mai în amănunţime. De pildă, în şcoală ai învăţat bine franceza şi germana şi ai deprins plăcerea lecturii. De fapt erai unul dintre cei mai buni la compunerea comentariilor la ora de literatură. Apoi, te-a interesat fotografia şi ai participat la cursuri, ţi-ai procurat manuale, un DSLR bunicel. Ai devenit bun şi la asta. Pentru ca la serviciu comunici foarte mult prin e-mail, cu timpul, te-ai deprins să redactezi foarte repede cu ajutorul tastaturii. Iarna eşti prezent cu orice ocazie pe pârtie, cu placa.

În acest stadiu aceste abilităţi nu îţi aduc bani. O modalitate de a le monetiza este prin proiecţia lor, ca fiind răspunsuri la anumite nevoi din piaţă. De pildă, dacă erai unul dintre cei mai buni la compunere comentarii şi îţi place şi acum să citeşti, unele edituri caută persoane care să le scrie rezumatele comerciale de pe ultima copertă a cărţii. Nu se plăteşte foarte bine, însă poţi monetiza o pasiune căreia oricum îi dai curs. Pe lângă asta, un blog de lectură scris bine ar putea genera în timp bani prin parteneriate, donaţii, chiar şi publicitate.

Alt exemplu este legat de limbile străine pe care le stăpâneşti. Cu cât sunt mai exotice, cu atât îţi pot aduce mai multe beneficii financiare (iar asta se aplică şi în plan profesional). Dacă îţi plac şi filmele, ai putea scrie subtitrări pentru diverşi distribuitori de producţii din România. Ai putea să traduci acte legale în colaborare cu un birou de traduceri, sau chiar cărţi, în colaborare cu o editură.

Chiar şi pentru hobby-ul tău de iarnă se poate găsi imediat o îndeletnicire care să îţi întregească veniturile în acest sezon. Predă cursuri de snowboarding; vei fi oricum unul din puţinii care fac asta, aşa că nu prea poţi să dai greş.

Deci, uite câte oportunităţi poţi extrage din nişte calităţi pe care de obicei ni le subevaluăm şi credem despre ele că sunt banale. Binenţeles că dacă ar trebui sa ni le punem în slujba altora trebuie să ni le mai ascuţim şi să facem puţin quality control, ca să avem şi nişte clienţi mulţumiţi.

Analiza abilităţilor de dobândit

Dar dacă vrei să te muţi pe un alt palier de performanţă, sau să schimbi fundamental modul tău de viaţă şi veniturile, atunci, de cele mai multe ori, ai nevoie de alt set de abilităţi. De exemplu, dacă doreşti să avansezi şi să devii manager, vei avea nevoie să te raportezi cu totul altfel la sarcinile pe care le făceai până acum. Vei avea nevoie de cunoştinţe avansate de time management pentru ca te vei ocupa şi de agenda ta, dar si de cea a echipei tale, te va interesa cum să realizezi coeziunea echipei, cum să fii un lider bun, cum să obţii rezultate dar şi cum să îţi ţii echipa mulţumită, şi tot aşa.

Va trebui să cauţi şi să ceri proiecte care te expun la astfel de experienţe mai întâi, apoi să cauţi cursuri care să te ajute să îţi explici problemele întâlnite şi să găseşti soluţii. Astfel şi superiorii tăi pot remarca faptul că te pregăteşti de o avansare şi s-ar putea chiar să ţi-o ofere.

Dacă eşti deja manager, există şi aici distincţii în funcţie de natura sarcinilor pe care le executi, ergo există şi loc de crescut. Poţi fi manager de linia întâi, middle manager, sau top manager. E nevoie de alte abilităţi pe fiecare palier ierarhic, asta înseamnă că mereu poţi urca prin dobândire de noi competenţe.

“Cum mă folosesc de toate acestea?”

Băiatului meu îi plac la nebunie jucăriile LEGO, pentru că în fiecare zi poate avea o jucărie nouă, fără să fie nevoie să negocieze cu mine o achiziţie. Astfel îşi reconstruieşte periodic lumea, iar prin aceasta, lumea sa este una interesantă.

Sugestia mea este să te foloseşti de abilităţile tale ca de nişte cărămizi LEGO, pentru că aşa le vei putea utiliza în construcţii din cele mai diverse. Dacă nu vei fi satisfăcut de direcţia pe care ai luat-o, vei şti că mai ai o grămadă de variante la dispoziţie şi tot atâtea direcţii. Doar trebuie să desfaci şi să recompui construcţia într-un alt mod. Iar dacă vei descoperi că îţi lipseşte o piesă, vei da fuga la magazin şi ţi-o vei procura. Aşa-i că nu ai cum să dai greş?

Dă cu spirt aici.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.