Câştig prea puţin! Partea a III-a – Hobby-urile

snowboarding

photo credit: http://jclabarca.com via photopin cc

În general, toată lumea e de acord că pentru a avea succes în viaţa profesională, şi ca angajat şi ca freelancer sau antreprenor, e nevoie, printre altele, să faci ceea ce îţi place şi cu pasiune. Au spus-o Warren Buffet, Richard Branson, Mark Zuckerberg şi mulţi alţii, care ne-au luat-o înainte în ceea ce priveşte dimensiunile afacerilor la care participă şi grosimea portofelului. Ei bine, nu cred că în ordinea asta se pune problema. Ei spun că succesul vine după ce ai pus pasiune în ceea ce faci, dar eu cred că e şi invers. Succesul poate genera pasiune, iar această pasiune generează energia pentru a te dezvolta.

Am auzit de nenumărate ori aproximativ aceeaşi declaraţie: „Nu îmi plăcea deloc matematica, până când Domnul Profesor X a venit şi mi-a explicat, am înţeles şi după asta m-am descurcat de minune.” Explicaţia e simplă: dacă reuşeşti să capeţi acces la mecanismul din spatele succesului, pasiunea e garantată. E foarte greu să fii pasionat de ceva anume, dacă nu îţi iese. De asta lumea evită eşecul; e dureros şi nu stârneşte entuziasm, deşi are şi acesta rolul său în dezvoltare.

Întocmai pentru că un start-up e o chestiune dificilă, cu multe şanse de eşec şi puţine mici succese efemere presărate pe drumul spre profit, e recomandabil pentru un antreprenor să activeze într-un domeniu care îi stârneşte pasiune, pentru a-şi trage din asta energia de a continua atunci când nu mai vrea să mai continue. Sunt două locuri unde să căutăm acest domeniu: în lucrurile pe care le facem bine şi în lucrurile pentru care avem o afinitate dezvoltată (se mai numesc hobby-uri).

Lucrurile pe care le facem bine

Dacă ai o experienţă de 10 ani ca jurist, eşti bun la asta, dar îi dai cu piciorul şi îţi faci o plăcintărie, nu te foloseşti de atuurile tale pentru a te dezvolta. Cu alte cuvinte, o iei de la zero, astfel fiind expus tuturor dificultăţilor unei afaceri despre care tot ceea ce ştii este la nivel teoretic. Sansele de reuşită sunt mai mici decat în cazul în care ai fi deschis un cabinet de consultanţă judiciară, pentru că, printre altele, problemele noi ale plăcintăriei îţi vor consuma energia şi nu va mai fi loc pentru pasiune, astfel şi succesul e mai îndoielnic.

În concluzie, lucrurile pe care deja le facem bine ne ajută să ne conservăm energia şi ne construiesc încrederea pentru a continua, prin micile reuşite la care ne conduc.

Hobby-urile

Hobby-urile se dezvoltă în medii unde nu există presiune, astfel că pasiunea e maximă. Sunt lucrurile pe care le facem cu drag, fără nici un alt scop în afară de plăcerea pe care ne-o aduc în timp ce le facem. De asta sunt atât de valoroase, pentru că în timp ajungem să fim foarte buni la ele şi să depăşim toate dificultăţile învăţării doar pentru că ne place ceea ce facem. Apoi le putem monetiza. Am scris în articolul trecut despre snowboarding si cum, dacă îţi place să te dai cu placa şi te pricepi, ai putea să îi înveţi şi pe alţii, contra-cost.

Deci, hobby-urile nu sunt neapărat o risipă de timp şi energie, ci pot fi chiar valorificate, pentru a ne ajuta să ne susţinem stilul de viaţă.

În încheierea celor trei articole „Câştig prea puţin!” adaug un singur lucru. Circulă prin anumite medii o accepţie despre bani, care mi-a plăcut foarte mult, anume că banii sunt o formă de energie (una foarte puternică) şi că, pentru a gestiona această formă de energie ai nevoie de „echipament de protecţie”; nu o poţi manipula direct. Acest echipament de protecţie constă în a-ţi devia atenţia de la bani, de a pune mereu ceva între tine si bani: un scop, o pasiune, o cauză. Astfel protejat, banii vor veni firesc, fără să îţi provoace şocuri, iar tu vei ieşi din această aventură, un om mai bun.

Dă cu spirt aici.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.