Nu da banii pe prostii, ia cadouri la copii!

craciun (1024x501)Dacă tot e să ne aflăm în plin Crăciun, am să-ți aștern și eu sub brad, în chip de cadou, o istorisire pe cât de grăitoare, pe atât de neadevărată.

Cică a fost odată ca niciodată un moș blând cu barbă, care n-avea ce face acasă și deci a ieșit la crâșma din colț ca să se aghesmuiască cu suc de ren servit în pahare făcute din iceberg.

La crâșmă, ce să vezi? Un băiețel bălai și cam despuiat, dar prevăzut cu două aripi, deși avea toate celelalte membre, se așeză la masă, în fața moșului și i se adresă acestuia după cum urmează:

– Nene, n-ai vrea matale, ca în loc să-ți bei norocul în colțul ăsta uitat de lume, să îți asumi cea mai frumoasă misiune și să te-apuci să-mprăștii cadouri pe la copii?

Moșul clipi des, semn că analizează propunerea, rămase apoi pe gânduri și în cele din urmă trânti de pereți paharul din iceberg care se făcu țăndări precum titanicul și spuse:

Crăciun felix maxima est! „Crăciunul e bucuria maximă”, în traducere liberă.

Si așa începu frumoasa aventură a lui moș Crăciun.

Toate mergeau strună și copiii din lume erau mulțumiți și fericiți. Cel puțin aceia pe la care moșul reușea să treacă.

Numa’ că într-o zi, când moșul stivuia cutiile cu plastilină, cărțile de colorat, seturile de traforaj și să țesem frumos, iaca vine din neant un alt băiețel, cam ca funinginea așa, care și ăsta deși avea toate membrele, purta pe cap două fundițe, întocmai ca la văcuțe. Și cu o voce cam spartă, glăsui:

-Nene, uite care-i mersu’: Matale, ca să-ți vezi în continuare de răspândirea flecuștețelor pe la cei mici…tre’ să achiți o taxă. Taxă pe altruism și generozitate , îi zice la taxa asta. Știi, nouă nu prea ne place de mutra matale…ca ne faci concurență neloială…mata dai pe gratis, iar noi tre’ să  vindem, ca așa vine profitu…

-Da’ mă rog, in numele cui vorbești tu, măi copile?

-Io îs trimisul comercianților de pretutindeni, o asociație de apărare a celor care vând. Tot. Chiar și Crăciunul. Așa că să nu cauți să li te împotrivești, că te pun ăștia cu botu’ pe labe!

-Și dacă nu vreau să achit taxa?

-Păi, atuncea, mai îți dăm o șansă. Că și noi știm să fim generoși…și râse cu subînțeles.

-Și care-ar fi aia, dacă nu ți-e cu bănat?

-Să  te asociezi cu noi. Și-ți iese și matale de-o bere.

Moșul săracul a încercat să se împotrivească o vreme, până când vânzătorii de nimicuri de firmă și obiecte inutile l-au strâns cu ușa și moșul s-a văzut nevoit să cedeze.

Asa se face că darurile de azi nu mai seamănă cu alea de ieri și că nu numai cei mici și cuminți primesc cadouri, dar și tipele bune (la trup) și fără scrupule sau domnii bine fără maniere. Plus toți zevzecii care nu cunosc ce-i aia o faptă bună…lor și altora ca ei le transmit voiosul colind „Ne dați ori nu ne dați pace?”.

Celor cu minte si buni le doresc tradiționalul „Steaua sus răsare”. La mai mare!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s