Cum să eviți o creștere salarială

Pentru că internetul e plin cu articole, care mai de care mai sfătoase, cu privire la metodele prin care ai putea să îți negociezi o creștere salarială, mi se pare nedrept că bieții manageri nu au acces la informații ordonate și la fel de sfătoase legate de cum să eviți o astfel de negociere. Mai ales că, plătind cât mai puțin oameni cu performanțe cât mai mari face bine la cash-flow și la imaginea din ochii șefului.

Dar să menții salariile colegilor tăi subalterni la un nivel mic-mic, fără să ți-i sufle altcineva din piață, necesită cunoașterea unor tehnici meschine nescrise și aplicarea lor cu măiestrie și consecvență. Dacă la un moment dat te pălește empatia și dovedești înțelegere, mărinimie și bună credință în relația cu subalternul, ești pierdut!

Prima tehnică, și una dintre cele mai subtile și eficiente, este subminarea încrederii în sine a subalternului. Când simți că nemulțumirea la vederea statului de plată e mai-mai să explodeze și există posibilitatea să primești un mail cu „Trebuie să vorbim!”, caută rapid printre sarcinile subalternului un deadline ratat, o sarcină (cât de mică) nefăcută, o greșeală gramaticală, orice. Poți chiar să inventezi spunând că nu a făcut bine o sarcină, deși chiar tu i-ai spus să o facă în acest mod. Nu-ți fă griji că i-ai scris procedura exactă într-un mail; nu va avea curaj să te contrazică dacă ești hotărât în supărarea ta.

Apoi, adu-i la cunoștință această supărare printr-o serie de mail-uri tăioase. E recomandabilă trimiterea lor în weekend. Nu ai vrea să ai o discuție în faza aceasta, pentru că ar putea să cedeze impulsului și să demisioneze. Acele mail-uri vor coace încet în sufletul subalternului câteva zile, iar într-o săptămână e gata. Dorința de a renegocia se stinge. E recomandabil să faci uitat incidentul o perioadă, însă trebuie reluat tratamentul cu o recurență de minim două pe an.

O a doua tehnică este și ea cunoscută ca aducând rezultate foarte bune: exemplul colegului de muncă prost plătit. Se lasă (ca din întâmplare) într-un loc în care subalternul (și doar el) să o găsească, o listă cu salariile colegilor săi cu aceeași funcție, sau din același birou. Evident, cele ale colegilor nu vor fi salarii reale, ci diminuate ca să fie cu măcar 20% mai mici decât ale subalternului cu pricina. La vederea listei, acesta nu va mai avea argumente pentru creșterea pe care intenționa să o ceară – capcana comparației îi va îngheța capacitatea de a gândi liber.

E foarte important ca punerea în scenă să se petreacă foarte credibil. În sensul ăsta, ajută să te întorci în birou după listă după un timp suficient de lung (poate chiar a doua zi) și să pari foarte încurcat că ai uitat-o acolo.Și nu uita, subtilitatea și naturalețea trebuie să fie cu tine în orice moment! Această metodă este benefică pentru că îți permite și să mai lauzi subalternul din când în când.

Atât pentru astăzi. Exersează aceste două tehnici până când îți iese, iar dacă totuși execuția ta e stângace la început și subalternul ajunge să îți ceară mărirea explicit, nu intra în panică! Există metode de fandare și în această etapă.

Una dintre cele mai  perfide este să îi propui o grilă în trei trepte din care treapta de mijloc să reflecte starea actuală a muncii lui, treapta de jos să reflecte o scădere, iar cea de sus o creștere aproape imposibilă. În felul acesta reușești să îi dai impresia că ești un șef deschis la propuneri, dar nu dai drumul la nici un ban către subalternul neavizat.

PS: Evident, dragi vizitatori ai Spițeriei, acesta este un pamflet (sunt sigur că vouă nu era nevoie să v-o spun). Pentru mai multe exemple de apucături de manager suferind, vi-l recomand pe Bill.

 

Dă cu spirt aici.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.