Bestiar de Corporate Halloween

În vreme ce majoritatea dintre noi sunt de acord că, în general, ființele care fac obiectul jalnicelor costume de Halloween nu există, puțini intuiesc existența unor și mai sinistre făpturi ce colcăie prin lumea corporatistă, care sunt cât se poate de reale.

Arătări ce sunt mai greu de depistat și demascat deoarece își poartă mădularele îmbrăcate în costume frumos călcate, poartă ceasuri la mână și merg cu liftul împreună cu noi până la birou. Dacă cineva ar organiza vreodată un Halloween al lumii corporatiste, locuitorii neavizați ai birourilor la ușa cărora bat creaturile în căutarea bomboanelor tradiționale n-ar putea să își dea seama din ce specie face parte vizitatorul decât concentrându-și din răsputeri atenția la comportamentele sale.

Venim în ajutorul acestora cu o categorisire clară, pe bază de apucături ușor observabile, și niște sfaturi de bune practici la întâlnirea cu fiecare specie:

 

  1. Zombiul rânced de coridor. Este o specie a cărei apariție a fost stimulată de introducerea automatelor de cafea în clădirile de birouri. Strămoșul său din care a evoluat, Zombiul mesager (sau Zombiul săgeată), era deseori surprins pe holuri plimbând câte o hârtie din birou în birou. De regulă, bântuie coridoarele târâindu-și picioarele în direcția mirosului de cafea fierbinte. Devine foarte energic și vorbăreț după ce își devorează cafeaua servită la pahar de plastic, însă – atentie! – această stare este înșelătoare și foarte vremelnică. Dacă apare în biroul dvs. de Halloween, oferiți-i bomboane cu cafea sau, în cel mai rău caz, pastiluțe cu multivitamine. Altceva îl va scoate din lentoarea sa caracteristică și poate deveni extrem de agresiv și imprevizibil.
  2. Bogus milogus. După cum ne arată și numele, este un spectru care cerșește mereu câte ceva, de la o țigară în pauze, până la o primă mai mare, sau un nou scaun la birou. Suprinzător, acest spirit se poate întâlni și pe palierele managementului, având o răspândire foarte largă în mediile corporatiste. Refuzat, amenință cu demisia, sau vă vorbește de rău. Vă sfătuim să păstrați o bomboană în plus dacă trece si pe la voi de Halloween, pentru ca v-o va cere cu siguranță.
  3. Hrăpărețul feroce, cunoscut și ca Harpia lacomă, în versiunea sa feminină, este o alcătuire de răutate pură amestecată cu avariție. Hrăpărețul feroce își duce existența în orice mediu și poate fi recunoscut prin faptul că subminează contribuția altora la proiecte comune, vorbindu-i de rău în fața conducerii și asumându-și merite pe care nu le are, încasând astfel bonusurile tuturor. Uneori a fost surprins devorându-și colegii de birou, pe ascuns și pretinzând că nu se prezentaseră la serviciu. Nu-i deschideți ușa sub nici o formă – riscați să fiți înghițiți cu tot cu bomboane!
  4. Poltergeistul discret se întâlnește cel mai des prin departamentul HR, însă există și versiuni infiltrate în structura companiei, printre lucrători. Are abilitatea de a-și duce traiul neobservat în mediile de lucru, raportând toate detaliile compromițătoare la etajele superioare, conducerii. Colaborează foarte bine cu Strigoiul de turn de fildeș, făcând schimb de informații și suflete. Oferiți-i o bomboană, dacă vă trece pragul biroului, însă opriți orice discuție privată pe o arie de minim 60 mp.
  5. Vampirul energetic. Prea multe nu sunt de spus despre această creatură uimitoare. Nu mănâncă, nu doarme, singura sursă de viață a sa fiind energia persoanelor din preajmă. Își duce existența mai ales în birourile deschise, cu minim 20 de angajați, astfel reușind să prospere, tocând nervii tuturor în același timp. Cumva, iar aceasta rămâne o enigma a vampirului energetic, în tot acest tămbălău pe care îl provoacă, reușește să-și ducă sarcinile la bun sfârșit. Aria sa de răspândire ajunge până la top management, deși acest areal este populat în pondere mai mare de următoarea făptură din bestiarul nostru. Dacă vreun vampir energetic vine după bomboane, oferiți-i-le, însă păstrați lanțul pe ușă pentru a o putea închide cât mai repede.
  6. Strigoiul de turn de fildeș își trage denumirea din faptul că își duce veacurile în turnuri, sau birouri aflate la înălțimi mari, de obicei bântuie la nivel de  top management și poate fi observat furișându-se și la etajele inferioare, doar pentru a-și căuta hrana. Evident, aceasta constă din sufletele damnaților din forurile inferioare. Este foarte periculos și nu recomandăm să îi deschideți ușa biroului de Halloween. O rugăciune scurtă și crucea făcută cu limba ajută, însă nu sunt infailibile.
  7. Satana. Îi place să i se spună Dumnezeu (sau Tati) și ocupă cel mai des funcții care încep cu C și se termină cu O, ca CEO, CFO, COO, etc. Este un demon vechi, cu care nu te pui. Dacă îți cere bomboane, îi dai și te rogi pentru sufletul tău.

 

Sigur că acestea sunt printre cele mai puternice arătări ce pot fi întâlnite în aceasta lume misterioasă și captivantă, însă cum puterea vine și din număr, mai putem înșira aici fără prea multe explicații: trolii de la juridic, hârcile de la contabilitate, hidrele de la hr, orcii de la logistica, sirenele de la marketing, etc.

Hai, Doamne ajută!

Dă cu spirt aici.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.