Romania mica cat o catedrala mare

Vorba vine: ce si-a zis Dumnezeu in sinea Lui cand a constatat asa o ctitorie neterminata la care s-au imbulzit drept-credinciosi mai ceva ca la Black Friday in Obor?

Pai, a stat stramb si a judecat drept, cum ii e obiceiul:

Am facut un popor. Ma rog (cui?!)… am luat niste salbateci si i-am corcit cu o civilizatie antica si alti cotropitori de ocazie, si…iaca ca se facu poporul romanesc, inventatorul doinei si al dorului; ca sarmaua si mamaliguta le-a creat cu aport strain. Si la doua milenii distanta, acest brav popor,  a catadicsit sa deturneze niste bani (ochiul dracului, deh…ptiu, drace, ce-am putut sa rostesc!!) ca sa inalte un fel de Burj Al Arab al Carpatilor. S-ar fi dus ei cu turla mai aproape de stele, dar zona seismica a Vrancei le-a pus capac. 

Si, asa cum se obisnuieste de secole, se face si o lansare a edificiului, cu taiere de panglica, intru pogorarea sfantului duh peste boltari si sarpanta, in locul precis si cel mai sfant, altarul. Bietii oameni, ma fac sa si rad: eu le-am dat o inima si un suflet care sa fie casa Domnului si altarul, si ei  se intrec in fudulii ale arhitecturii ca sa-mi faca pe plac. Mie??? Lor, cu siguranta! Eu sunt preocupat cu echilibrul deja fragil al constructiei epopeice pe care am savarsit-o creand lumea asta; am si asa destule batai de cap cu ticalosi care pe fata se dau smeriti, iar pe din dos se duc la vanatoare si iau numele meu in desert. (Dragneo, te traznesc! Curand.)

Apropos de desert: o mare de oameni care se plictiseau acasa s-a urnit inspre catedrala, purtand in suflet credinta ca daca fac acest efort, se sterg din oficiu toate afuriselile de care s-au facut vinovati si valuri de sanatate cu fericire o sa-i izbeasca drept in ochi chiar de a doua zi. Pai, nu? Exact ca spam-urile alea care ziceau ca sa trimiti la 1000 de prieteni mesajul, si astfel vei deveni bogat peste noapte. Asa si ei: bagi un „Tatal nostru” si 3 cruci si gata, esti imaculat ca sfantu’ duh! 

Incerc totusi sa nu-i judec, nici acum si nici apoi, ca sunt sarmani cu duhul si dezorientati. Nu-i vina lor: n-au fost educati; au fost doar indoctrinati. 

M-am hotarat sa ma arat spiterilor si, deci, sa vorbesc prin vocea acestora: nu ma mai cautati sub sutane si in catedrale, ca chiar n-am ce cauta acolo; cautati-ma in morala, in bun-simt, in asa-zisii 7 ani de acasa, in meditatie…acolo ma veti gasi! Si inca ceva: Dumnezeu nu bate cu batul, doar trazneste cate una in numele Tatalui…asa ca…purtati-va cuviincios!

Si pana data viitoare, o intrebare capcana: daca Allah, YHWH, Buddha, Elohim, Iehova si altii,  sunt fiecare in parte UNICUL Dumnezeu, cine sunt eu?

Dă cu spirt aici.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.